Det vimlar av massor av aliens i skogen, vilket du kanske inte visste. Men det är faktiskt inte så konstigt, för dessa aliens är så oansenliga så du uppfattar dem inte som farliga. Det är först när de kommer in under ett elektronmikroskop som dessa aliens dyker upp. Det är nämligen då du kan se slemsvampens väldigt särpräglade och speciella former.

Slemsvampar

De märkliga och konstiga slemsvamparna räknas som varken växter, djur eller svampar. De sätter sig på små och ömtåliga frukter i förtjusande färger, medan vid andra tillfällen slingrar dessa slemsvampar sig över marken inne i skogen, liknade en jätteamöba som är på jakt efter sitt byte. Denna ”alien” kan dessutom leta sig genom och fram i labyrinter.

Den gula och mjuka slemsvampen tar sig över skogsmarken och försöker hitta ett byte längs vägen. När ett byte hittas, skjuts det ut tunna och långa trådar som sprider sig över bytet. Detta nätverk av trådar bryter sedan ner offret sakta men säkert. Storleken på slemsvampen är bara ett par centimeter tvärs över. Fördelen är att denna ”alien” livnär sig bara på organiskt material som är dött, förutom de bakterier som sitter på det döda bytet.

Livcykeln

Arten slemsvamp har en mycket märklig och konstig livscykel. Från början växer slemsvamparna på ett bestämt ställe på marken och bildar sporer, precis som svampar. Men så småningom blir slemsvampen som en jätteamöba som kryper omkring.

Slemsvampen ser ut som följer:

  • Slemsvampen startar allra först som en spor och är en organism som är encellig.
  • Sporen växer till sig och blir en amöba, som kan rör sig och ta sig framåt på egen hand.
  • När det är dåliga förhållande för slemsvampen, så blir den en svärmare och den sprider sig till en annan plats i skogen. När förhållandet blir bättre blir svärmen en amöba igen.
  • Träffar en slemsvamp en annan slemsvamp sker en befruktning.
  • Då delar sig amöbans cellkärna fler tusen gånger utan att själva cellen delar sig. Denna mångkärnade cell som är jättestor, växer sedan till ett plasmodium som är snabbförflyttande och äter massor av mat.
  • Därefter torka plasmodiet ut och sätter sedan väldigt små frukter. Vid den tidpunkten är slemsvampen en organism som har många celler.
  • Slutligen när slemsvampens frukter briserar så sprids slemsvampssporer ut i luften.

Forskarna har upptäckt (hittills) att slemsvampen har drygt 500 olika kön och dessa kön avgörs via tre olika gener som kallas för A, B och C i olika varianter.

Arter

Antalet arter av slemsvampen har inte forskarna kommit överens om. Det beror delvis på att denna ”alien” kan skifta färg och det beror på vilken temperatur och hur omgivande miljö är runt om slemsvampen. Än så länge har biologerna kommit fram till att antalet arter av slemsvampen ligger mellan 500 – 1 000. Forskarna misstänker att det finns betydligt fler arter. Men vilken art det än är av slemsvampen så är den mycket intelligent och kan leta sig fram i labyrinter efter mat. Denna skogs ”alien” i form av slemsvampen, är fortfarande en gåta för forskarna!