Kaiju är det japanska ordet för mystiskt odjur och förknippas först och främst med monster som är jättestora. Dessa jättemonster finns med i många japanska filmer, men har också börjat dyka upp som spel, som till exempel Kaiju från Elk Studios, bara för att nämna ett. Men först och främst är det inom film som dessa Kaijus (film-monsters) som har skapats av människor med livliga fantasi och är mycket kreativa.

Kända Kaijus

Några av de mest kända film-monster som du säker har sett på filmduken är:

  • Godzilla – som är den mest kända av alla kaijus och är ett dinosaurie-likt monster och hade sin debut på bio år 1954. Sedan dessa har det skapat olika filmer med Godzilla som huvudfigur som efterlämnar förödelse i sina spår. Historien bakom Godzilla är att det är en släkting till Godzillasaurus och har legat på botten i havet. För att sedan blivit väckt av atombomber. Då har strålningen gjort att Godzilla blev muterad och gör att han spruta en radioaktiv blå eldstråle via sin mun. På den vägen är det och Godzilla har förstört många städer med mera. Längden på Godzilla ligger mellan 50-100 meter och han väger mellan 20 000 – 60 000 ton.
  • Megalon – är en motståndare till Godzilla och dessa två slåss och fördärva sin omgivning i filmen Godzilla vs. Megalon som hade premiär 1973.
  • Mothra – är en jättefjäril och hade sin debut på filmduken 1961.
  • Orga – är en kaiju som är en utomjording och dök upp och slogs med Godzilla i filmen Godzilla 2000: Millennium som biobesökarna kunde se 1999.
  • Rodan – är en flygödla och är ett monster som återkommer bland i de filmerna från Japan.
  • Angurius – som också har varit med i Godzilla filmer och var till en början Godzillas fiende, men blev sedan vän med detta monster. Angurius ser ut som en ankulosaurie och har en längd på 100 meter och en höjd på 60 meter. Dessutom väger detta monster drygt 1 000 ton. Han har massor av taggar och på huvudet har han stora horn.

Dessa är bara ett fåtal av de olika kaijus som finns i de japanska filmerna.

Inte bara filmer

Det är faktiskt inte bara i filmer och serie som dessa monster från Japan sprider förödelse omkring sig. Det finns till och med leksaker, samlarkort och kaijus används flitigt i reklamsammanhang både för barn och vuxna. Allt från leksaker och vitaminer, till att göra reklam för städer.

Historiskt

Det är inget nytt med att använda sig av kuijus, för i den japanska folktron så finns det massor av varelser som inte är mänskliga. Då kan det röra sig allt från så kallade Oni, som är smådjävlar som har horn i pannan eller Kappa som anses vara något mittemellan en groda (ibland är det en sköldpadda) och en människa.

Kappa är lite extra intressant, eftersom det lilla monstret dyker upp väldigt många skrönor och sagor. Kappa lever och bor i floderna och tycker om att ställa till det för människor och djur. Då Kappa kan titta in under en dams kimono eller att bli riktig farlig och dra ner människor på djupet. Kappa kan jämföras med vår Näcken som vi har i Sverige. Kappa används för att skrämma barn så att de inte gick i närheten av vattendrag.