Inom filmen har det funnits åtskilliga monster, både mänskliga men också andra typer av varelser. Vi människor upphör aldrig att tycka om att blir skrämda och har alltid tyckt det har varit fascinerande med dessa monster på film.

Filmmonsterlista

Det kan vara så att du har råkat missa något monster som har synts på bioduken. Här är en lista på några av de monster som är legendariska och mytomspunna som har filmats om och om igen.

  • Frankensteins monster, är en av ikonerna bland alla tiders filmmonster. Detta monster har inspirerat hela skräckgenren och det har gjorts många filmer om honom. Monstret skapades av en helknäpp vetenskapsman (Frankenstein) och var från början inte våldsamt. Men varelsen blev våldsam när han upptäckte att alla människor var rädda för honom och ville döda honom.
  • Predator eller som det kallas på svenska; Rovdjuret, en varelse som kom från yttre rymden och kraschlandade med sin farkost på jorden. Rovdjuret förknippar man med monster och är mycket skrämmande och intelligent.
  • Freddy Kreuger gör att du inte vill somna. Freddy kommer in i drömmarna, med sina rakbladsvassa fingrar. Han river och drar i sina offer så att blodet flyter och gör att de aldrig vaknar igen. Filmerna med Freddy Kreuger har kultstämpel bland skräckfilmer och han räknas verkligen som ett monster.
  • Godzilla, det jättehemska och stora monstret uppträdde på filmduken redan 1954 och räknas till de skräckfilmer som var före sin tid. Monstret raserade hela städer och orsakade massförstörelse. Sedan att Godzilla skulle utföra atombombningar gör att allting får en helt annan mening.
  • Jason Voorhees tillhör skräckikonerna och är verkligen stjärnan bland alla i slasherfilmer. Att han dessutom verkar helt omöjlig att ta död på gör att han ständigt återkommer på filmduken och dödar ungdomar.

.

  • The Thing är en utomjording som antar olika personers identitet och är mycket lömsk. Det gör att det blir svårt att avgöra vem som är The Thing egentligen. Filmerna med The Thing gör att du ser dem med en blandning av skräck och förtjusning. Det är verkligen svårt att förklara varför man känner så.
  • King Kong är den gigantiska apan och redan 1933 dök denna stora monsterapa upp på filmduken. Sedan har det gjorts film efter film om honom. Egentligen är King Kong snäll och det är inte svårt att känna sympati för den snälla apan då han skjuts ner från byggnaden Empire State Buildning, för att sedan dö.
  • Dracula tillhör nog ett av de monster som är mest mytomspunna av dem alla och det kvittar hur gammal du är så känner du till detta blodsugande monster. Han tillhör gruppen av filmmonster som har blivit filmat mest och sätts ofta i samband med vampyrer.

Sammanfattning

Alla dessa monster har verkligen skrämt och underhållit tusentals människor världen över under lång tid. Det kommer ständigt nya monster på filmduken, men de är inte alls i klass med de monster som finns med på den här listan. Så länge människor tycker om att bli skrämda kommer det alltid finnas filmmonster i olika skepnader på biodukarna.