Det finns många som tror på att det finns UFO:n och andra som tycker det är rena rama nonsens.

Själva ordet UFO är en engelsk förkortning och betyder Unidentified Flying Object och har funnits sedan 1950-talet då flygvapnet i USA myntade uttrycket. Försvarsmakter världen runt tar UFO:n på fullaste allvar, men har aldrig officiellt gått ut med att det finns UFO:n. Den vetenskapliga termen för att studera UFO-fenomen kallas för ufologi.

Vad är då ett så kallat UFO? Rent formellt anses ett UFO att vara ett flygande föremål och kan vara vad som helt, men inte har kunnat bli identifierat. Därför finns det många föremål som flyger som blir rapporterade som UFO:n till en början, fram tills de har blivit identifierade. I en rapport som det amerikanska flygvapnet har offentliggjort så har det visat sig att de UFO:n som de har undersökt, ofta har varit till exempel astronomiska fenomen, satelliter, väderballonger eller helt enkelt påhittade fantasier.

UFO folktro

Det tillhör inte till ovanligheterna att UFO betraktas som och räknas till den moderna folktron och mytologin, samt att de i vissa fall kan vara konspirationsteorier. Enligt Condon-rapporten som är en av världens största undersökningar som har gjort vetenskapliga forskningar för att undersöka om att de kan finna flygande tefat och utomjordingar.

Enligt denna rapport finns inte några UFO:n. Detta är trots att forskarna ändå hade kontakt med människor som påstår sig att varit i kontakt med eller sett rymdvarelser. Vetenskapen har graderat denna typ av kontakt och när det är en ”närkontakt av tredje graden” så innebär det att en person bokstavligen påstår att denna har mött en utomjording.

Area 51

Area 51 är ett mycket mytomspunnet område när det gäller UFO:n och är egentligen en amerikansk militärbas som påstås ha genomfört experiment och förvarat bland annat flygande tefat som har kraschat. Området är inhägnat och har en mycket stor säkerhet vilket har gjort att de konspirationsteorier som finns har utvecklats med det inofficiella namnet Area 51. Området tros även användas för hemlig utveckling av flygfarkoster eftersom det är en gammal uttorkad sjöbotten, Groom Dry Lake och är perfekt för att landa på och starta från. Platsen ligger i Mojaveöknen i delstaten Nevada och ligger 20 mil norr om Las Vegas.

Roswell

Den incident som hände i Roswell 1947 är den händelse med UFO:n som är mest omskriven hittills. Det påstås nämligen att en farkost med utomjordiska gestalter skulle ha kraschat på jorden den femte juli 1947. Detta skulle då ha skett norr om Roswell nära Area 51. Därefter, säger legenden, ska USA:s försvar och/eller CIA ha tagit hand om denna farkost, för att sedan mörklägga hela händelsen.

Det skulle senare visa sig att det var en hemlig spaningsballong som hade kraschat vid Roswell efter att ha råkat ut för ett åskväder. Detta offentliggjordes 1994. Denna spaningsballong hade sänts upp för att spionera på Sovjet och ta reda på huruvida de genomförde kärnvapentester. Ballongen var tillverkad av neopren och hade radarmål av metallpapper som spreds vind för våg. Detta gjorde att det kunde upplevas som att det kunnat vara ett flygande tefat. Detta eftersom i medierna på den tiden skrev mycket om denna typ av farkoster.